© Rootsville.eu

Chris Daniels & The Kings (US)
tiltle: Blues With Horns II
music: Swing - Blues
release date: august 09, 2024
label: Moon Voyage Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Chris Daniels

© Rootsville 2024


In de liner notes van hun bruisende nieuwe album, 40: Blues With Horns Volume II, van Chris Daniels en Yhe Kings with Freddi Gowdy, Daniels beschrijft Louis Armstrongs briljante opname uit 1928 van “West End Blues” als het begin van een tijdperk van ‘hoornbandgeluid’. Het twintigste album van The Kings op hun 40-jarig jubileum bewijst dat hun prachtige bigband-geluid dat tijdperk nog steeds levend houdt.

De in Colorado gevestigde Kings pompen muziek sinds hun oprichting in 1984 door Daniels, met de
bandlidmaatschap verandert gaandeweg van vorm. De koningen van dit album zijn: Chris Daniels, zang, elektrisch, akoestische, slide- en synthgitaren; Freddi Gowdy, zang; Steve Ivey, drums; John Thornburg, bas en zang; Colin “Bones” Jones, gitaren; Bob Rebholz, altsax en fluit; Darryl “Doody” Abrahamson, trompet en zang; Darren Kramer, trombone. Daniels en Gowdy delen de zang gedurende de nummers. Gasten toevoegen hun talenten omvatten Christian Teele, percussie; Mark Oblinger en Linda Lawson, zang met Robert Johnson en Kenny Andrus; Sam Bush, mandoline en viool; Hazel Miller, zang; Tom Capek, B3 en toetsenborden; Steve Conn, accordeon, B3; en Sonny Landreth, slide-gitaar.

Het is dan ook passend dat deze uitbundige sessie opent met hoorns die in het levendige “Jump (When My Baby Says),” met Daniels en Gowdy op zang met een swingende Sam Bush-viool. Achtergrondzang van Miller, Oblinger, Lawson, Johnson en Andrus achter Daniels en Gowdy helpen de funk in de te zetten zeer dansbaar Gowdy origineel, “I Like Funky Music” Het originele “Everybody's A Millionaire” van de Daniels komt tot leven achter levendige percussie en scherpe blazers met zijn boodschap. Alsof je herinnerd moet worden aan het doel van het album, dat van Gowdy. Sonny Landreth voegt felle slidegitaar toe aan een nummer dat hij mede schreef, ‘Congo Square.

Het zacht swingende “Stealin' Candy” vertraagt ​​het tempo met een zangerig gitaarintro gevolgd door de zoete lyrische sfeer. Landreth neemt een nieuwe wending in het grillige ‘I Like Your Shoes’
mede geschreven door Gowdy. ‘Under Pressure’, ook mede geschreven door Gowdy, voegt wat sociaal commentaar toe aan een kloppende beat. De vrolijke, meeslepende shuffle ‘When You’re Cool (The Sun Shines All the Time)’ omhult alles omhoog in een deken van brutale toeters en slimme teksten... En veertig jaar later zijn de Kings dat ook nog steeds met die ongelooflijke energie!